Gwendolyn van Essen
 
Blauw
 
33





hoe diep moet je gaan?
hemels blauw
gelijkend op
oneindig blauwe luchten
blauw water
wat alles verzwelgt
verborgen
achter al het blauw
hoe lokt het blauw
hoe ver moet je gaan?


Uit de Groninger gezinsbode van 11-12-11:

GRONINGEN – Schilderij en gedicht met de titel ‘Blauw’ zijn tot en met 13 januari te zien in De Portiersloge op Haddingestraat 26, de kleinste galerie van Groningen.

In onze taal komt blauw in de volgende begrippen en uitdrukkingen terug:blauwachtig, blauwbaard, blauwbekken, blauwboek, blauwborst, blauwborst, blauwdruk, blauwen, blauweregen, blauwgeverfd, blauwgrijs, blauwgroen, blauwhelm, blauwig, blauwkous, blauwogig, blauwsel, blauwtje, blauwvoet, blauwvos, blauwwier, blauwwit, blauwzijden, blauwzijden, blauwzuur, blauwzwart, blauwvoet, blauw gevroren, iemand bont en blauw slaan, een blauwtje lopen.

Van Essen: ‘Wat is blauw? Blauw is een primaire kleur. Blauw is een kleur die zich tussen cyaan en violet bevindt in het spectrum van kleuren. Het is een secundaire kleur in het systeem van de subtractieve kleurmenging. Er is echter een belangrijk onderscheid tussen blauw in de technische zin, waarin het begrip overeenkomt met het technische begrip violet en een complementaire kleur is van geel en het alledaagse taalgebruik waarin het woord de tint aanduidt die zich in het spectrum tussen cyaan en violet bevindt en de complementaire kleur is van oranje. Dit blauw bevindt zich in het spectrum bij straling met een golflengte van ongeveer 470 nanometer. In de beeldschermtechniek wordt de tweede tint als een benadering gebruikt voor de eerste.’

Artikel geplaatst door Herman Sandman op 11-12-11 12:00.

De afsluiting was op vrijdag 13 januari 2012 om 17.00 uur in Café Marleen.

9 december 2011 - 13 januari 2012