Nude Cases
Exhibition in Pictura Gallery, Groningen, 2002Bakken vol naaktmodellen
Tentoonstelling in Pictura, Groningen, 2002

Nude Cases

Painted boxes on canvas, some empty, some loaded with paper.
You might notice traces of some of Henk Puts' many nude drawings


Archiefbakken Vol Angstzweet en Naaktmodellen

Henk Puts schilderde speciaal voor Pictura grote doeken met daarop een immens aantal bakken, opgesteld in ordelijke rijen. Een aantal van die bakken is leeg; ze vragen om inhoud. Andere zijn gevuld met grote of kleine stapels witte vellen. Die stapels doen denken aan kantoorarchieven, maar wie goed kijkt kan op sommige van die bladen figuren ontwaren: kopieŽn van modelstudies uit Henk Puts' academietijd.


Henk Puts is een telg uit een geslacht van ambtenaren en kantoorklerken, maar hij werd afgewezen voor een hogere opleiding bij de PTT en koos voor een loopbaan als kunstenaar. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan: vaak zit hij tot diep in de nacht te administreren en te archiveren, en niet alleen in de vrije uren. Ook als hij zou moeten schilderen kan hij het vaak niet laten om het een of andere archief bij te werken. Henk Puts noemt deze kant "De Haas". Deze De Haas voert immer strijd met Henk Puts wie er aan het werk mag. Beiden kunnen elkaar niet uitstaan en zijn in feite doodsbang voor elkaar, maar de zeldzame gevallen waarin de twee samen wisten te werken leidden tot wonderlijke en intrigerende installaties, zoals "1000 gemalen tekeningen", "712 grenzen" en nu "Bakken vol naaktmodellen".De oudoom van Henk Puts, Jan Koster alias Costerus (1874-1956), jarenlang bestuurslid van Pictura, vertoonde een veel harmonischer samengaan van twee kanten: hij leidde een bloeiend notariaat in Ten Boer en was daarbij zeer actief als schilder. Na zijn pensionering wijdde hij zich geheel aan de schilderkunst, stelde enige malen in Pictura tentoon en ontving een culturele prijs van de provincie Groningen. Hij legde een fraaie verzameling schilderijen (Haagse school, De Ploeg) aan en hij richtte een fonds op waaruit tot op heden modellen worden betaald voor de "Vrije Schildersacademie" in Pictura.

Henk Puts heeft nooit aan die model-activiteiten deelgenomen en hij heeft zijn oudoom nooit ontmoet. Hij kent hem alleen uit de verhalen van zijn grootmoeder, de zus van Jan Koster, die hem een reeks van zijn werken heeft nagelaten. Henk Puts presenteert zijn installatie Bakken vol Naaktmodellen als ode aan alle mogelijke kunst- en archiveerdrift. Het is mogelijk dat hij een onderdeel aan de plattelandsgezichten uit zijn eigen Costerus-collectie gaat besteden.