Papierstenen












Galerie Bloemrijk Vertrouwen, Akldtsjerk

Henk Puts, een nieuw video-vierluik en een 600 rode papier-stenen tellende installatie 1 en 2

Henk Puts (Maastricht, 1950) studeerde in Amsterdam kort filosofie en is aansluitend in Groningen opgeleid als kunsthistoricus en beeldend kunstenaar. Hij woonde 7 jaar met een joodse vrouw en twee kinderen in Jeruzalem, waarna ze in 2004 naar Groningen verhuisden. Puts werkt daar in zijn atelier in de Haddingestraat, een enorme ruimte op de bovenste verdieping, die je langs steeds smallere trappen bereikt. Er wonen en werken meerdere kunstenaars in dit pand. Het atelier van Henk Puts lijkt een kunsteiland vol materialen, met veel papier, schilderijen, tekeningen en ander werk, ter studie veel boeken en ook allerlei digitale en andere apparatuur. Het is een stille plek om je terug te trekken en de vele indrukken te verwerken uit het daagse leven, diverse ontmoetingen en reizen, bij voorkeur per trein en fiets, opdoet. Voordeel is wel dat als hij iets wil delen dichtbij collega's vindt.

Daarnaast is Henk werkzaam voor HaViK in de Oude Boteringestraat 63, dat onder meer op diverse plekken in Groningen publiek met kunst confronteert. Bij twee van de ruimten, De Portiersloge en Het Noorderstation, is Puts nauw betrokken. Kunstenaars laten in deze 'experimenteerruimten' voltooid werk zien of werk in een testfase van het werkproces, en kunnen zoals curator Puts het formuleert 'een dialoog aangaan met het werk, het publiek, met elkaar of met zichzelf aan kunnen gaan.'

Dat Henk Puts voor Stichting Kunstprojectruimten Noorderstation de promotor was en is gaf hem gelegenheid ook van alles uit te proberen. In SKPN, Station Noord zijn in 2008 twee kunstprojectruimtes gerealiseerd. Toen het station aan de Kastanjelaan 1 bij de verbouwing twee nieuwe trapopgangen kreeg, verloren de oude trapopgangen hun functie. Ze zijn niet dichtgemetseld. Na veel overleg zijn de trappen naast het café verbouwd. Met een dak, glazen pui beneden en uitzicht boven op het perron, verwarming en internet werden het kunstruimtes waar ruim 70 projecten zijn uitgevoerd. Henk Puts is er de coördinator, hij houdt van het experiment en draagt dat over op de kunstenaars die er werken. Dankzij dit opvallende SKPN presentaties ontdekten wij Henk Puts, zijn werk zet je net als deze ruimte even op een ander spoor zet dat aanzet om te herijken wat je ziet: Wat gelijk lijkt, verschilt.

Experimenteren, spelen met materiaal, vorm en ruimtes past bij Henk Puts. Het repeteren van onderwerpen, vormen en oppervlaktes en daarin steeds andere nuances weergeven is evenals het werken in series kenmerkend voor het beeldend werk van Henk Put. In onze Galerie Bloemrijk Vertrouwen was dat te volgen. Henk Puts exposeerde hier al drie keer solo en duo zijn schilderijen, tekeningen en installaties en er hingen werken in meerdere groepsexposities of in stock. In de galerie is te zien dat veranderingen in het oeuvre van Henk Puts langzaam uit elkaar voortvloeien. Gerhild van Rooij belichtte in het Pluskrant Magazine tekeningen van Puts met betrekking tot Bevrijdingsdag. Zijn werk lijkt lichtvoetig, maar is dat niet altijd, oorlog en angst hebben daarin net zo goed een plaats als speelsheid.

Henk Puts kijkt veel kunst, bezoekt veel musea en deelt dat door er aan de hand van veel beeldmateriaal regelmatig over te vertellen. Hij sprak vier maal in GBV over de kunstenaars Johan van der Dong, Anish Kapoor, Samuel Jessurun de Mesquita & Joseph Mendes da Costa en El Lissitzky & zijdelings Mare Chagall.

Aldtsjerk, 15 december 2017, ©Gerhild van Rooij