Jenne Hoekstra De vier jaargetijden






Het hadden natuurlijk ook
de vier elementen
kunnen worden,
maar het werden seizoenen
.







De bovenste drie foto’s links zijn van Jenne Hoekstra en zijn te vinden op zijn website
De onderste foto is van Henk Puts

De Vier Jaargetijden


De Vier Jaargetijden, 2008
Kunstenaar: Jenne Hoekstra
Materiaal: folie op composiet plaatmateriaal
Afmetingen: elk van de vier tekeningen is 2,83 m hoog en 5,70 m breed
Plaats: Antillenstraat 1/1-1/204 (aan het eind van de Oosterhamrikkade NZ links)



In de vorige aflevering van De Korrespondent had ik het over de "follie", het huisje van roest, aan het eind van de Oosterhamrikkade. Naast die follie staan sinds 2008 vier blokken containers, alle drie hoog, met in totaal 204 studentenwoningen. Op een opslagplaats lijkt het niet. Je ziet nauwelijks dat het containers zijn. Dat komt door de forse lijsten rond de ramen, in vrolijk oranjebruin met wat okergele, witte en donkergrijze accenten. Die ramen weerspiegelen kale boomtakken, maar wellicht zijn, als u dit leest, de knoppen al uitgelopen.
 

Lange krullende meisjesharen

Net zulke takken zien we op vier forse panelen aan de kopse kanten van die blokken. Het zijn vier gigantische tekeningen van elk ruim vijfeneenhalve meter breed en bijna drie meter hoog. Met zwarte lijnen zijn daarop dieren, takken, bloesems en bladeren getekend. Op elk paneel een ander dier: vissen, een vlinder een sprinkhaan en een duizendpoot. Van het enige menselijk wezen op de tekeningen zie je alleen de lange krullende meisjesharen. Alle tekeningen zijn gevat in een brede lijst van etalbond, dat is een kunststof met aan beide kanten een laag aluminium. Binnen die lijsten heb je ook nog een doorkijk naar de gang tussen de containers op de eerste verdieping.


Duizendpoot

De titel zegt het al: de vier tekeningen verbeelden de vier jaargetijden. Het is wel even zoeken: de vissen zwemmen onder het ijs en verbeelden zo de winter; de vlinder met de bloesems staat voor de lente. De zomer ligt wat moeilijker: lange wapperende haren, een krekel en kalende takken waaraan wat appels hangen. Het lijkt wat meer op herfst, maar een kniesoor die daarop let. Laten we zeggen dat het de nazomer is. De herfst wordt verbeeld door een duizendpoot met een vallend blad, dat door stralen omgeven is. Op de website www.staatingroningen.nl, de opvolger van www.kunstopstraat.nl, wordt die duizendpoot overigens een rups genoemd, maar ik kan er echt alleen maar een duizendpoot in zien.
 

Goudverf

Zulke grote tekeningen zie je niet vaak. Ze doen denken aan striptekeningen en ook aan Japanse prenten. Dat is geen toeval: striptekeningen vinden min of meer hun oorsprong in Japanse prenten. Kunstenaar Jenne Hoekstra heeft de tekeningen gewoon met pen en inkt gemaakt op papier. Hier en daar kleurde hij wat in met goudverf: meeldraadknoppen, vissenruggen, een blaadje, appels. Die tekeningen zijn vergroot en overgezet op plaatmateriaal. De goudverf is op het gebouw vertaald in een bruinige folie die goudkleurig oplicht als de zon er op schijnt.
 
Wie gaat kijken kan zich wellicht voorstellen hoe saai die containerwoningen zouden zijn zonder die tekeningen. Elders in de stad, aan het Damsterdiep bijvoorbeeld, is geprobeerd het aanzien van containerwoningen te redden door ze vrolijke kleurtjes te geven. Deze oplossing met de tekeningen ziet er veel vriendelijker uit.


Penlijnen

Net als kleine buurman ‘follie’ was dit een opdracht van woningcorporatie Nijestee. ‘Kunst op Maat’ van het CBK Groningen zocht er een startende Groninger kunstenaar bij. Het CBK begeleidde hem en droeg bij aan het budget. In de opdracht stond dat de werken onderling een eenheid moesten vormen. Het hadden natuurlijk ook de vier elementen kunnen worden, maar het werden seizoenen.
 
Jenne Hoekstra heeft meer van dit soort tekeningen in penlijnen gemaakt. In de Mesdagkliniek bracht hij een reeks tekeningen aan op enkele verdiepingen boven elkaar, die nog veel meer op striptekeningen lijken dan zijn jaargetijden. Ook in de universiteit kunnen we tekeningen van hem vinden. Overigens maakt hij ook foto’s, vrij en in opdracht. En hij geeft les in bijvoorbeeld photoshop. Wie gaat trouwen en een buitengewone reportage wil, waar niet iedereen er alleen maar braaf uitgelicht op staat, kan bij hem terecht.
 
Op de foto’s bij dit artikel, gemaakt door Jenne Hoekstra, staan enkele voorbeelden, maar het loont zeer de moeite om zelf te gaan kijken, daar, bij het Van Starkenborghkanaal.
 
Overigens, in dit verband, binnenkort vindt Groninger Straatkunstprijs plaats. Iedereen mag kunstwerken nomineren. Een ervan krijgt uiteindelijk de straatkunstprijs. Meer daarover elders in deze Korrespondent, ik hoop op deze pagina.


Henk Puts


www.staatingroningen.nl
www.jennehoekstra.com
www.straatkunstprijs.nl


Dexe negende aflevering van een serie over kunstwerken in de Korrewegwijk verscheen in De Korrespondent 2011 nummer 1