Groninger Straatkunstprijs 2011



Negen van de ten onrechte niet genomineerde kunstwerken in de Korrewegwijk.
Weet u ze te vinden?





Opeens maakte het Tschumipaviljoen
een enorme sprong voorwaarts

De straatkunstprijs

Voor deze aflevering dacht ik aan de bollen van René de Boer op het Bernoulliplein, of de ietwat enge man in de Bataviastraat van Hans Mes. De tijd verstreek en toen was daar de straatkunstprijs. Op het moment dat u deze krant in de bus krijgt heeft u nog een dag of tien de tijd: tot 25 juni kunt u het 'mooiste, leukste, spannendste, beste of gekste' kunstwerk in Groningen kiezen. Ga dus gauw naar www.straatkunstprijs.nl.
Misschien staat het allerprachtigste kunstwerk wel in de Korrewegwijk, maar de straatkunstprijs krijgt het zeker niet, want niemand heeft het genomineerd. De jury moest dus kiezen uit objecten elders, zoals Blote Bet op de Herebrug, de wisent in het Noorderplantsoen of die tante van geroest en ongeroest ijzer en staal aan de Emmasingel, genaamd "Ultra". De omgeving van de singels is opvallend goed vertegenwoordigd: vijf van de negen genomineerden staan daar. Misschien zijn de tandartsen, notarissen en andere min of meer rijke lieden toch meer geďnteresseerd in kunst dan de veel minder vermogende inwoners van de Korrewegwijk?


Enge man

Misschien kunnen we alsnog een eigen straatkunstprijs voor de Korrewegwijk uitschrijven? Ik nomineer alvast de enge man in de Bataviastraat en de bollen op het Bernoulliplein. 'Rollebollen' is uniek: beelden die geluid maken en die je mag rollen. Ik zal ze in een volgende aflevering bespreken. Overigens werd een soortgenoot van de man in de Bataviastraat, die bij het brugje aan de Emmasingel staat, wel voorgedragen, maar hij kwam niet bij de laatste negen.
Wat gebeurt er als we alle kunstwerken uit de Korrewegwijk weghalen. Was het bijna 1 april geweest, dan zou ik dat bij wijze van grap aankondigen. Misschien staan er dan massa's op die roepen: 'Laat bollen op Bernoulli blijven!' of 'Zon en Maan nooit weg!'


Op welke manier dan ook

Welk beeld uiteindelijk de straatkunstprijs krijgt weten we nog niet. Eerst stond de wisent in het Noorderplantsoen van Wladimir de Vries bovenaan. Toen werd hij ingehaald door de fietsles van Kees Verkade, in het gras van de Ubbo Emmiussingel. Maar opeens maakte het Tschumipaviljoen een enorme sprong voorwaarts, alsof de hele familie van maker Bernard Tschumi en alle bestuursleden van de stichting Tschumipaviljoen tegelijk met elk drie e-mail-adressen hebben gestemd. Ze hebben het in elk geval makkelijk gemaakt: op de website van de stichting staat de link 'help het Tschumipaviljoen winnen'. Op het moment dat ik dit schrijf draagt het paviljoen de leiderstrui met 135 stemmen. Een uur geleden waren het er 132. Nummer 2, de fietsles heeft maar 80 stemmen, gevolgd door de wisent met 77. Op 25 juni 2011 wordt uiteindelijk de Groninger Straatkunstprijs toegekend aan het kunstwerk dat de meeste stemmen heeft gekregen, op welke manier dan ook.


Kijk voor meer informatie op:
www.straatkunstprijs.nl
http://www.straatkunstprijs.nl/groningen/
www.staatingroningen.nl


Henk Puts

Deze tekst verscheen in De Korresponent 2011 nummer 3 als de tiende aflevering van een serie over kunstwerken in de Korrewegwijk.