Kees Wiersema Openbaar Kunstfenomeen
Magistrale entrees
naar het Place du Deli

Beide hadden
nota bene
lekke banden!

Openbaar Kunstfenomeen Delipleinpoorten


Twaalf schilderijen, 2005
Kunstenaar: Kees Wiersema
Plaats: de twee poorten tussen het Deliplein en de AtjehstraatRegelmatig rijd ik om via het Deliplein. Daar bewonder ik onderweg de meesterwerken in de poorten. In de vorige Korrespondent kon u al lezen dat er een boekje te koop is over die schilderijen. Omwonenden hebben het in de bus gekregen. Zij kennen inmiddels alle geheimen, die de maker, kunstfenomeen Kees Wiersema, heeft geopenbaard aan Paul Marius Borggreve, theoloog, maar vooral dichter en cultureel organisator.
Diegenen echter, die het boekje voor één euro wilden bestellen kregen hun e-mails retour, want het adres, dat in de Korrespondent stond, bevatte ten onrechte een streepje. Het juiste adres is: ploegpaul@hotmail.com. Mocht er in de krant toch weer een afbreekstreepje zijn geslopen, laat dat dan weg.


Louvre

Ik ga hier deze schilderijen niet tot in detail beschrijven. Ook ga ik niet de filosofische en conceptuele achtergronden ervan uitmelken, anders koopt u het boekje niet meer. Wel kan ik verklappen dat het om vier series gaat, die met de seizoenen te maken hebben, voor elk seizoen drie schilderijen, één horizontaal en twee verticaal. Ga maar kijken!
Kees Wiersema maakte deze schilderijen in 2006 in opdracht van de Huismeesters. Het was een initiatief van de bewoners, om iets te doen aan de binnenwanden van de poorten, die door zwerfvuil, graffiti en hangverslaafden steeds smeriger werden. De meesterwerken veranderden de verloederde poorten in magistrale entrees naar het Place du Deli, die bij het Louvre niet zouden misstaan. Zie hoe een nar een varken berijdt, en hoe op hetzelfde varken een roofridder in teletubbykostuum een volslanke naakte vrouw schaakt!
Natuurlijk was ik geschokt toen ik zag dat onverlaten domweg hun fietsen tegen de schilderijen aan hadden gekwakt. Beide hadden nota bene lekke banden! Gauw weghalen, eigenaren!


Limonade

Kees Wiersema (1967) wordt wel omschreven als de meest gerenommeerde kunstenaar van Groningen. Hij werd in 2006 genomineerd voor de Gerrit van Houtenprijs en hij is vastbesloten in 2015 in het Groninger Museum te exposeren. En meer dan dat, hij is ook meester van de moderne kunstroman. In zijn nietsontziende boek "Het genie van Groningen" uit 2008 laat hij zowat alle Groninger kunstenaars en een hoop andere cultuurtypes opdraven, in totaal duizend-en-één. Zijn tweede boek, de autobiografische roman "Verspilde verf", moet nog uitgegeven worden.
Zijn meest recente kunstproject, de Snelste Recycle Machine in Groningen, ontwierp Wiersema samen met Paul Marius Borggreve (onder hun naam Genies in Groningen). Deze machine, die zwerfafval direct kan omzetten in limonade, was in het voorjaar te bezichtigen in de publiekshal van RO/EZ in Groningen.

Het boekje over de kunstwerken in de Delipleinpoorten is nog steeds te koop voor slechts één euro. Stuur een mail naar Paul Marius Borggreve: ploegpaul@hotmail.com (ploegpaul aaneen, zonder streepje!).


Henk Puts


Meer informatie over Kees Wiersema op zijn website www.keeswiersema.nl


Deze tekst verscheen in Korrespondent 2011 nummer 5, als twaalfde aflevering van een serie over kunstwerken in de Korrewegwijk